Ce este Artroscopia?
Artroscopia este o intervenție minim invazivă care se realizează la nivelul articulațiilor prin intermediul unor incizii minime prin care se introduce o cameră video vizualizându-se structurile articulare cu mare precizie (mărire de circa X40).
Principalul scop al artroscopiei este explorarea cavităților articulare și rezolvarea patologiei existente la acest nivel. Artroscopia se poate realiza la nivelul genunchiului, umărului, gleznei, șoldului, cotului sau pumnului.
Artroscopia este o tehnică care a evoluat spectaculos, în prezent se pot rezolva prin intermediul acesteia numeroase categorii de patologii intra-articulare.
Articulațiile care pot fi tratate prin artroscopie
Artroscopia la nivelul genunchiului poate trata
- leziuni ale meniscurilor,(intern, extern)
- ligamentelor (incrucișat anterior, posterior)
- cartilajului articular
- etc.
La nivelul umărului, artroscopia se adresează frecvent următoarelor patologii:
- ruptura tendoanelor din interiorul articulației (ruptura coafei rotatorilor)
- sindromul de impingement subacromial
- instabilități articulare (luxații ale umărului)
- tendinita calcară (prezența unor depozite calcare în tendoane)
- etc.
La nivelul gleznei se pot realiza proceduri variate, pentru o serie de probleme ale acestei articulații (impingement, leziuni de cartilaj la nivelul talusului, etc).
La nivelul șoldului procedurile artroscopice sunt atât diagnostice cât și curative, se tratează conflictul femuro-acetabular, se pot extrage corpi liberi intraarticulari, se poate evalua starea cartilajului articular și se pot realiza diverse proceduri asupra acestuia.
Cotul și pumnul beneficiază de mai puține proceduri artroscopice, dar există patologii pentru care se pot efectua acest tip de operații.
Tehnica
Prin introducerea unei camere video în interiorul articulației și dilatarea acesteia cu ser fiziologic se obține un spațiu de lucru cu vizibilitate mult mai mare decât se poate obține pe cale clasică. Mărirea optică, luminozitatea și claritatea imaginii fac procedurile mult mai precise.
Artroscopia poate fi folosită și pentru diagnosticarea unor afecțiuni.
Frecvent însă este utilizată pentru a rezolva problema descoperită anterior prin intermediul investigațiilor imagistice (cel mai frecvent RMN). Operațiile artroscopice sunt proceduri standard, care oferă o minimă invazivitate și o precizie crescută.
De-a lungul timpului s-au dezvoltat numeroase tipuri de tehnici și de instrumente specifice acestei proceduri, mult mai utile, fine și precise în comparație cu chirurgia deschisă.
Procesul de recuperare depinde de patologia inițială cu care s-a confruntat pacientul, dar este unul complex în cazul leziunilor ligamentare și meniscale.
Recuperarea este mai complexă și se întinde pe o perioadă mai mare în cazul în care procedura a fost reconstructivă.
Lasă un răspuns