Asemanator altor tehnici minim invazive, artroscopia gleznei este o procedura care presupune incizii minime la nivel tegumentar si desfasurarea operatiei propriu-zise in interiorul articulatiei cu ajutorul unei camere video si al unor instrumente specifice.
La nivelul compartimentului anterior al gleznei pot fi realizate mai multe proceduri artroscopice (utilizand doua incizii de cate 1 cm) adresate unor patologii specifice, cele mai frecvente dintre acestea fiind:
- Sindromul de conflict anterior tibio-talar – apare prin prezenta unor osteofite (productii osoase excesive) la nivelul tibiei distale sau talusului, astfel incat este limitata dorsiflexia gleznei insotita sau nu de fenomene dureroase si care are o evolutie spre deteriorarea articulatiei cu aparitia artrozei gleznei – in aceasta patologie se pot rezeca artroscopic osteofitele respective cu ajutorul unor instrumente motorizate (burr).
- Osteocondrita disecanta a talusului – afectiune care presupune infarctizarea unor portiuni din cartilajul de acoperire al talusului si care netratata are o evolutie rapida spre distructia articulatiei – in aceasta situatie se poate indeparta artroscopic tesutul distrus (condroplastie, stabilizare condrala) si se pot crea microforaje care sa potenteze vindecarea zonei lezate, sau/si, in unele situatii, se pot utiliza substituente ale cartilajului.
- Instabilitatea antero-laterala a gleznei (prin incompetenta unui ligament numit talo-fibular anterior sau ATFL) – poate fi remediata printr-o tehnica de stabilizare efectuata predominant artroscopic – operatia Brostrom
- Sinovita cronica a gleznei – infamatia cronica a membranei care captuseste pe interior articulatia gleznei – poate apare mai ales in cazul unor afectiuni reumatologice cronice si poate avea ca manifestare tumefactia cvasipermanenta a gleznei, iar pe termen lung distructia articulara. Artroscopic se indeparteaza aceasta sinoviala abundenta – sinovectomie, insa de obicei ca procedura adjuvanta altei interventii – rar se practica sinovectomia artroscopica ca procedura unica.
- Corpi liberi intraarticulari – prezenta unor corpi liberi cel mai frecvent proveniti din fragmente mici de cartilaj desprinse traumatic sau spontan si care ulterior cresc in dimensiuni prin depuneri succesive – corpi osteocondrali. Aceste formatiuni pot crea conflicte intraarticulare de severitate si cu manifestari variabile si trebuiesc indepartati – procedura care se poate efectua artroscopic .
- Calusuri vicioase dupa fracturi consolidate la nivelul gleznei – in unele situatii in care consolidarea osoasa dupa fracturi de glezna (operate sau nu) nu s-a realizat respectand arhitectura normala si aceasta duce la tulburari ale mecanicii articulare – se pot realiza diverse proceduri corective artroscopic
- Artroza de glezna in forme avansate – se poate practica artrodeza de glezna artroscopic cu fixare percutana – artrodeza reprezentand desfiintarea unei articulatii cu fixarea intre ele a oaselor componente dupa indepartarea cartilajului – are ca obiectiv dsiparitia durerii si stabilitatea, insa presupune disparitia mobilitatii in acea articulatie.
ARTROSCOPIA GLEZNEI POSTERIOARE
Prin abordul posterior artroscopic al gleznei ( doua incizii de circa 1 cm) se pot realiza urmatoarele proceduri :
- Cura maladiei Haglund (osteofitoza calcaneana la insertia tendonului ahilean) – se indeparteaza bursa inflamata si se rezeca portiunea excedentara de os (osteofitoza).
- Artrodeza subastragaliana – desfiintarea articulatiei dintre talus (sau astragal) si calcaneu in contextul artrozei aparute cel mai frecvent dupa fracturi de calcaneu tratate chirurgical sau conservator
Lasă un răspuns