Ce sunt infiltrațiile intraarticulare ?
Una dintre procedurile utilizate în tratamentul simptomatic și cauzal al afecțiunilor articulare este injectarea în articulația respectivă a unor substanțe care induc anumite reacții locale benefice. Vom discuta în cele ce urmează despre infiltrațiile cu acid hialuronic.
Tipuri de efecte ale medicamentelor
În medicină se face distincție în ceea ce privește substanțele utilizate între cele cu efect simptomatic și cele care au efect asupra evoluției bolii. Medicamentele cu efect simptomatic îmbunătățesc percepția asupra bolii, dar nu limitează afecțiunea în sine, de exemplu antialgicele . Celelalte au efect asupra evoluției bolii (disease modifying effect) . Acidul hialuronic induce ambele tipuri de efecte.
Ce este Acidul Hialuronic?
Acidul hialuronic este un constituent natural al lichidului sinovial, lichid care se regăsește în toate articulațiile mari care sunt căptușite cu o membrană (sinoviala) . Membrana sinovială secretă și resoarbe în permanență acest lichid care are următoarele roluri:
-
- hrănește cartilajul articular,
- îmbunătățește mecanica articulară
- menține homeostazia articulației
- menține cantitatea de molecule ale inflamației scazută ,etc.
Acțiunea acidului hialuronic
Prin infiltrațiile cu acid hialuronic sintetic într-o articulație urmărim producerea unor fenomene :
-
- scăderea forțelor de frecare, absorbția șocurilor și lubrefierea articulației. Apare astfel un efect direct asupra durerii și percepției articulației și un efect mai discret prin scăderea producerii de radicali liberi intraarticulari datorită încărcării excesive a cartilajului articular.
- înlocuirea lanțurilor deteriorate de acid hialuronic (cu masa moleculară mică, practic fragmente ale lanțurilor inițiale) care ajung să aibă efecte nocive, proinflamatorii.
- stimularea producerii de noi lanțuri de acid hialuronic
- inhibiția nociceptorilor intraarticulari (receptori ai durerii) (1)
- există studii care demonstrează efectul pozitiv al acidului hialuronic în vindecarea unor structuri intraarticulare (de ex. meniscuri) (2)
Toate aceste efecte sunt documentate științific însă efectul clinic perceput de pacient este variabil din mai multe motive :
Variabilitatea efectului acidului hialuronic
-
- Când artroza este severă și nu mai există spațiu articular (radiologic) – efectele discrete descrise mai sus sunt prea slabe pentru a îmbunătăți situația intraarticulară. În aceste situații se recomandă fie protezarea articulației fie injectarea unor antiinflamatoare steroidiene care să amelioreze durerea și inflamația pentru o perioadă de timp.
- În articulație există leziuni anatomice cu efect mecanic (de menisc, cartilaj, corpi liberi, etc.) care trebuie rezolvate în prealabil (de obicei artroscopic). Ulterior se pot efectua infiltrațiile cu acid hialuronic.
- Există o boală de fond agresivă care este prea puțin influențată de adaosul de acid hialuronic (de ex. poliartrita reumatoidă)
- Injectarea nu se face corect și acidul hialuronic nu ajunge în articulație ci în țesuturile din jur (infiltrațiile trebuie efectuate de către un medic specialist).
Riscurile infiltrațiilor cu acid hialuronic
-
- durere locală, care dispare în 2-3 zile
- infecție – risc foarte scăzut dacă se respectă regulile minime de igienă ale procedurii
- reacții alergice la una din componentele produsului – foarte rar
Concluzie
Ținând cont de cele expuse mai sus infiltrațiile cu acid hialuronic au un efect benefic pentru articulații atunci când se respectă indicațiile și momentul optim. Există multiple produse pe piața medicală, unele presupun injectări multiple (3-5, spațiate la o săptămână), altele monodoză (o singură injectare).
Lasă un răspuns