Tendinita calcară sau calcificantă presupune apariția unor depozite de calciu ( hidroxiapatită ) în masa unor tendoane. Această afecțiune poate să apară în multiple localizări, dar este mai frecventă la nivelul umărului, la nivelul tendoanelor care formează coafa rotatorilor, predominant supraspinos.
Clinic
Tendinita calcară poate avea sau nu simptomatologie asociată. Există o fază de formare a depozitelor care nu este în general dureroasă (precalcifiantă) . Aceasta este urmată de o perioadă calcifiantă care poate fi dureroasă și o perioadă de resorbție a cristalelor, frecvent dureroasă. Aceste faze ale afecțiunii se pot întinde pe o perioadă lungă de timp, luni sau chiar ani.
Simptomele principale sunt durerea și scăderea mobilității articulare. Uneori poate asocia sindromul de umăr înghețat. Prin efectul de masă la nivelul tendoanelor coafei rotatorii poate să apară și sindrom de conflict subacromial.
Epidemiologie
Tendinita calcară apare în general între 40 și 60 de ani, mai frecvent la femei și nu este asociată vreunui tip de activitate. Apare mai frecvent la pacienții care suferă de diabet sau hipotiroidism.
Diagnostic imagistic în tendinita calcară
Calcificările specifice în tendinta calcară pot fi evidențiate prin:
-
- Radiografia de umăr (AP și profil)
- Ecografie musculo-scheletală – poate evalua în dinamică mobilitatea, conflictul subacromial, etc
- RMN de umăr – poate evidenția și alte patologii asociate
Tratamentul tendinitei calcare
Medicamentos
Antiinflamatoare nonsteroidiene (Ibuprofen, naproxen, etc).
Fizioterapia
Tendinita calcară beneficiază de tratament fizioterapeutic prin utilizarea ESWT ( extracorporeal shockwave therapy), terapii de tip cald-rece, repaus articular.
Intervențional
Se poate tenta ( sub ghidaj ecografic) dizolvarea sau “spargerea” depozitelor calcare prin utilizarea unei tehnici numite needling.
Chirurgia artroscopică
În general se optează pentru tratamentul chirurgical după epuizarea resurselor fizioterapiei sau în cazul depozitelor mari. Uneori simptomatologia este extrem de supărătoare și pacientul alege această rezolvare mai rapidă.
O altă situație în care se optează pentru tratamentul chirurgical artroscopic este aceea în care există leziuni asociate , de obicei ale coafei rotatorii, care pot fi adresate concomitent.
Recuperarea
după cura chirurgicală a tendinitei calcare
Recuperarea presupune imobilizarea în sling (eșarfă) pentru circa două săptămâni, kinetoterapie pentru circa două luni în funcție de problemele asociate. Se poate utiliza și fizioterapia. Recuperarea este influențată și de leziunile asociate.
Complicații
Complicațiile posibile sunt redoarea de umâr, chiar umărul înghețat, leziuni ale coafei rotatorilor, recidiva calcificărilor.
Bibliografie
1.Angileri HS, Gohal C, Comeau-Gauthier M, Owen MM, Shanmugaraj A, Terry MA, Tjong VK, Khan M. Chronic calcific tendonitis of the rotator cuff: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials comparing operative and nonoperative interventions. J Shoulder Elbow Surg. 2023 Aug;32(8):
2.van der Steen M, Jong B, Jansen E, Schotanus M. Comparing midterm clinical outcome of surgical versus ultrasound guided needle aspiration of the calcific deposits for therapy resistant calcifying tendinitis of the shoulder. A comparative cohort study. J Orthop Sci. 2024 May;29(3):
Lasă un răspuns