Ce este sindromul de tunel cubital?
Sindromul de tunel cubital apare prin compresia nervului ulnar la nivelul încheieturii mâinii (canalului Guyon), cel mai frecvent cauzată de un chist ganglionar. Sindromul de canal Guyon este a doua cea mai frecventă cauză a sindroamelor de compresie la nivelul încheieturii mâinii, după sindromul de tunel carpian. Compresia nervului ulnar în canalul Guyon duce la simptome senzoriale și motorii specifice, în funcție de localizarea compresiei.
Anatomia tunelului cubital
Canalul Guyon, numit și tunelul ulnar sau canalul ulnar, este un canal fibro-osos anatomic situat pe partea medială a mâinii. Nervul ulnar și artera ulnară trec prin canalul Guyon pe măsură ce se deplasează de la antebraț către mână.
Nervul ulnar inervează senzitiv degetul mic și jumătatea ulnară a degetului inelar. Motor acesta este responsabil în principal de mișcările de flexie, abducție si opoziție a degetului mic
Aspectul clinic al sindromului de tunel cubital
Atunci când nervul ulnar este comprimat pacientul poate simți durere, amorțeală și senzația unui curent electric prin degetul mic și jumătatea exterioară a degetului inelar. Alte simptome care pot apărea sunt slăbiciunea musculară, capacitatea redusă de a prinde obiecte cu mâna sau dificultate de a îndoi sau îndrepta degetele
Cauzele apariției sindromului de tunel cubital
Cauzele compresiei includ:
– Chist ganglionar (80% dintre cauzele nontraumatice)
– Lipom
– Traumatisme repetitive
– Tromboză sau anevrism al arterei ulnare
– Fractura sau neconsolidarea osului hamat
– Luxația osului pisiform
– Artrita inflamatorie
– Bandă fibroasă, anomalie musculară sau osoasă
– Benzi congenitale
– Hipertrofia mușchiului palmaris brevis
– Idiopatic (fără o cauză cunoscută)
Diagnosticul sindromului de tunel cubital
- Diagnosticul clinic: simptomele descrise mai sus
- Diagnostic imagistic: RMN, ecografie Doppler (pentru diagnosticarea posibilității unei tromboze venoase) sau CT (în cazul unei posibile fracturi a osului hamat)
- Diagnostic neurologic: EMG și studii de conducere nervoasă care evidențiază afectarea transmiterii impulsului nervos
Tratamentul sindromului de tunel cubital
Tratamentul conservator
Constă in reducerea mobilității, tratament antiinflamator sau imobilizare
Tratamentul chirurgical
Opțiunile chirurgicale variază în funcție de cauza apariției sindromului de la decompresie locală până la transferul de tendoane.
Recuperarea după cura chirurgicală a sindromului de tunel cubital
Postoperator este permisă și chiar recomandată mișcarea degetelor. Mâna va fi utilizată progresiv, în limita durerii. O parte din simptome pot persista între 6 săptămâni și un an, în funcție de severitatea afecțiunii inițiale. Există și leziuni ireversibile ale nervului în cazurile neglijate sau tratate tardiv. Este posibilă de asemenea si recidiva.
Lasă un răspuns