Tendonul cvadricipital este o structura care uneste muschiul cvadriceps ( muschiul anterior al coapsei format din patru corpuri : vast medial, lateral, intermediar si drept femural) de rotula.
Ruptura acestui tendon important se produce mai frecvent la barbati cu o varsta intre 50 si 60 de ani, factori favorizanti fiind si utilizarea medicatiei cortizonice, insuficienta renala, diabetul zaharat sau guta.
Ruptura poate fi completa sau partiala in functie de energia traumatismului si de pozitia genunchiului in momentul exercitarii fortei.
Semnele clinice sunt tumefactia importanta a coapsei deasupra genunchiului, hemartroza ( destinderea cu sange a articulatiei), palparea defectului de la nivelul musculaturii anterioare a coapsei si imposibilitatea pacientului de a merge.
Examenele imagistice ( de tipul radiografiei de genunchi si femur) se fac pentru a exclude o patologie osoasa. Examenele de tipul ecografiei sau RMN nu sunt de regula obligatorii pentru stabilirea diagnosticului.
Tratamentul este chirurgical, cu un caracter de urgenta in sensul ca sutura end to end ( cap la cap) a tendonului devine dificila daca se depaseste intervalul de 48 de ore. pentru rupturi mai vechi sunt necesare tehnici reconstructive mai complexe.
Recuperarea postoperatorie presupune imobilizarea in aparat gipsat sau orteza pentru 4-6 saptamani, urmat de mers cu sprijin partial (cu carje) pentru inca 6-8 saptamani.
Lasă un răspuns