CE ESTE CHISTUL BAKER
Chistul popliteu (chistul Baker) reprezinta acumularea de lichid sinovial (articular) intr-un spatiu situat in regiunea posterioara a genunchiului, spatiu denumit bursa si delimitat de extremitatile a doi muschi (semimembranos si gastrocnemian medial).
MECANISMUL DE APARITIE/ CAUZELE
Mecanismul de producere consta in aparitia unei comunicari intre articulatia genunchiului si aceasta bursa, comunicare care functioneaza ca o valva unidirectionala. Astfel, la cresterea cantitatii de lichid articular si consecutiv a presiunii acestuia (fenomen numit hidrartroza, popular “apa la genunchi”), acest lichid trece in spatiul descris anterior facand sa-i creasca dimensiunile, fara ca fenomenul de “golire” a chistului sa mai poata avea loc.
Se dezvolta astfel o formatiune in spatele genunchiului, de dimensiuni variabile si care poate sau nu sa fie dureroasa, dar care creaza senzatia de hiperpresiune cvasipermanenta. Aceasta formatiune (chistul Baker) este mai usor de evidentiat in extensie (cand genunchiul este intins).
Cel mai frecvent, cel putin la adulti, prezenta chistului Baker este o consecinta a unei patologii intraarticulare care permite pe de o parte aparitia comunicarii cu bursa descrisa mai sus si pe de alta parte duce la cresterea cantitatii de lichid sinovial si deci a presiunii acestuia. Cea mai frecventa leziune asociata chistului Baker este ruptura sau dezinsertia cornului posterior al meniscului intern.
Frecvent, artroza genunchiului (gonartroza) este cauza aparitiei chistului Baker.
Poliartrita reumatoida cu afectarea genunchiului poate duce de asemenea la aparitia chistului popliteu, uneori de dimensiuni mari.
In lipsa tratamentului chistul Baker este frecvent bine tolerat, dar poate exista situatia in care acesta se rupe, creand o hiperpresiune la nivelul gambei care poste simula tromboflebita sau chiar sindromul de compartiment.
DIAGNOSTIC
Diagnosticul chistului Baker se pune initial clinic, de catre medicul ortoped, dar trebuie confirmat imagistic prin ecografie sau mai ales RMN, care va identifica si patologia care a dus la aparitia chistului.
In cazul in care se ridica suspiciunea unui chist Baker rupt care trebuie diferentiat de o tromboflebita este posibil ca medicul sa recomande si o ecografie Doppler.
In cazul in care este aparenta o gonartroza avansata vor fi necesare si suficiente radiografiile specifice pentru pregatirea protezarii genunchiului.(vezi gonartroza)
TRATAMENT
FIZIOTERAPIA
Poate fi utila pentru reducerea inflamatiei, intarirea musculaturii din jurul genunchiului si prezervarea mobilitatii.
PUNCTIONAREA/ASPIRATIA/INJECTAREA CHISTULUI
Chistul Baker poate fi punctionat cu extragerea lichidului in situatia in care presiunea creaza durere semnificativa si pacientul refuza o interventie chirurgicala. Avand in vedere mecanismele descrise mai sus este evident ca la un moment dat se va produce recidiva, uneori chiar foarte repede. Unii medici injecteaza substante cu rol antiinflamator (cortizonice) la nivelul chistului.
TRATAMENTUL CHIRURGICAL
Se poate practica excizia chistului cu inchiderea bresei capsulare. Si aceasta interventie are o rata de recidiva semnificativa.Se poate de asemenea practica o interventie chirurgicala artroscopica prin care se largeste comunicarea dintre chist si articulatie astfel incat sa fie desfiintat mecanismul de valva unidirectionala.Unii chirurgi opteaza pentru o combinatie intre aceste metode.
In gonartrozele avansate care asociaza si chist Baker se practica artroplastia totala a genunchiului (protezarea). Aparent paradoxal, chiar si dupa protezare (care presupune practic desfiintarea articulatiei initiale si inlocuirea ei cu una artificiala) chistul poate ramane sau recidiva.
Postoperator nu sunt restrictii semnificative, dar este util sa se evite flexia genunchiului pentru o perioada de circa 14 zile pentru a proteja zona operata, in cazul exciziei chistului care se face printr-o incizie verticala in spatele genunchiului. Recuperarea va depinde desigur si de celelalte proceduri efectuate pentru a indeparta cauza de aparitie a chistului Baker.
© Doctor Andrei Anastasiu
Tendonul rotulian este portiunea terminala a aparatului extensor al genunchiului si uneste rotula de tuberozitatea tibiala, permitand astfel extensia gambei.
Lasă un răspuns